Fris je geheugen op: schadelijke ingrediënten in haarverzorging

Als echte eco curly girl wil jij alleen het beste voor jouw haar! Maar waar moet je nou ook alweer precies op letten? Dit zijn ingrediënten je absoluut wil vermijden.

In veel niet-eco haarverzorgingsproducten worden ingrediënten gebruikt die niet veilig zijn voor de gezondheid van jou en je haren. Maar ook in ogenschijnlijk groene haarverzorging komen wij nog wel eens ingrediënten tegen waar wij als eco-experts niet achter staan. Wanneer merken en producten zich voordoen als groen & 100% natuurlijk, maar dat toch niet helemaal de waarheid blijkt te zijn, spreken we van greenwashing. Het kan best lastig zijn om te herkennen welke merken en producten je dan wél veilig kunt gebruiken. Gelukkig zit je bij KrulleSpulle dan altijd goed. Maar met deze lijst weet jij voortaan zelf ook waar je op moet letten.

Siliconen

Siliconen leggen een laagje over je haren en hoofdhuid heen, waardoor er geen vocht in en uit kan. Dit zorgt ervoor dat je haren droog en breekbaar worden en je kunt er jeuk van krijgen, omdat de siliconen zich opstapelen in het haar. Dit wordt ook wel build-up genoemd. Je hebt een shampoo met sulfaten nodig om de siliconen uit je haar te kunnen wassen. Daarom wordt een sulfaatshampoo vaak als final wash ingezet. Maar wij vinden het belangrijk om je hoofdhuid regelmatig te blijven reinigen met een shampoo die zachte sulfaten bevat, want die zijn wél goed voor de gezondheid van je hoofdhuid. Sulfaten helemaal schrappen, kan weer leiden tot meer build-up, omdat je de producten niet goed genoeg uit je haar krijgt gewassen. Siliconen kun je herkennen aan ingrediënten die eindigen op -cone, -conol en -xane. Een veelvoorkomend ingrediënt is bijvoorbeeld dimethicone.

Sulfaten

Sulfaten zijn sterke reinigers die de beschermlaag van de (hoofd)huid aantasten. Sulfaten zorgen er ook voor dat een shampoo schuimt. Wij maken een onderscheid tussen zachte en harde sulfaten. Harde, agressieve sulfaten zijn bijvoorbeeld sodium lauryl sulfate (SLS) en sodium laureth sulfate (SLES). Deze sulfaten hebben een irriterende werking op de ogen, de huid en de longen en kunnen daarnaast zorgen voor allergieën en haaruitval. Sterke sulfaten dringen door tot in de bloedbaan en blijft daardoor in je lichaam aanwezig. Sulfaten herken je aan ingrediënten die eindigen op -sulfaat of -sulfate. Zoals wij eerder al aangaven, zijn wij wel voorstander van zachte sulfaten. Een voorbeeld van een zacht en dus veilig sulfaat is sodium coco sulfate.

Chemische conserveringsmiddelen


Chemische conserveringsmiddelen gaan de groei van bacteriën en schimmels in verzorgingsproducten tegen, wat ervoor zorgt dat de producten langer bewaard kunnen blijven. Echter kunnen chemische conserveermiddelen zorgen voor huidirritatie, allergische reacties en hormoonontregeling. Daarnaast dringen deze conserveermiddelen door de huidlaag heen en komen zo in de bloedbaan terecht, waar ze ernstige schade kunnen aanbrengen en voor een verzwakt imuunsysteem kunnen zorgen. Veel voorkomende converseermiddelen zijn bijvoorbeeld parabenen. De conserverende werking van parabenen is zo sterk, dat het doorwerkt in het lichaam. Er zijn zelfs studies die parabenen in verband brengen met een verhoogd risico op kanker. Ook broomverbindingen zie je vaak terug op de ingrediëntenlijst. Deze kunnen ontstekingen in de huid veroorzaken. Een voorbeeld hiervan is dazolidinyl urea. Dit ingrediënt kan zorgen voor allergieën, astma, hoofdpijn, duizeligheid, chronische vermoeidheid, slapeloosheid en depressie.

PEG’s

PEG’s zijn ingrediënten op basis van aardolie die vaak ingezet worden als verdikkingsmiddel, verzachter of vochtdrager. Vaak bevatten deze verbindingen verontreinigers als ethyleenoxide en 1,4-dioxaan, die bekend staan als kankerverwekkend. PEG’s strippen je haren en hoofdhuid van hun natuurlijke oliën en kunnen zorgen voor droogheid en irritatie. PEG’s worden in de ingrediëntenlijst altijd weergegeven met een cijfer erachter. Hoe hoger het cijfer, hoe langer de verbinding.

Polymeren

Polymeren zijn ingrediënten die ingezet worden als antistatisch middel en filmvormer. Polymeren hopen zich op in het haar en op de hoofdhuid, wat ervoor zorgt dat vocht en voedingsstoffen niet meer opgenomen kunnen worden. Dit kan leiden tot dof, droog haar en een jeukende hoofdhuid. Een veelvoorkomend ingrediënt is bijvoorbeeld polyquaternium.

Ftalaten

Ftalaten zijn weekmakers die ervoor zorgen dat plastic zachter wordt. Deze ingrediënten staan bekend als hormoonverstoorders en kunnen zorgen voor vruchtbaarheids- en zwangerschapsproblemen. Ftalaten herken je aan ingrediënten die eindigen op -ftalaat of -phthalate. Ftalaten worden ook wel eens verborgen onder de noemer parfum.

image-description
Contact

Heb je vragen of wil je met ons in contact komen? Vul dan ons contactformulier in!

"*" geeft vereiste velden aan